Instalația electrică a automobilului este ansamblul dispozitivelor concepute pentru producerea, stocarea și transportul energiei electrice, pentru alimentarea echipamentelor electrice. Este utilizată pentru pornirea vreunui motor și pentru transformarea energiei mecanice în energie electrică.
Caracteristicile distinctive ale diferitor ansambluri electrice auto
Instalația electrică a automobilului poate fi proiectată pentru a funcționa cu tensiunea de rețea la bord de 12V sau 24V. La autoturisme toate dispozitivele funcționează cu 12V.
Bateriile sunt utilizate pentru colectarea și stocarea energiei electrice. Cele mai răspândite sunt bateriile cu plumb-acid umplute cu electrolit lichid. Acestea sunt ieftine, destul de fiabile și rezistente la variațiile de tensiune. Totuși, s-ar putea să fie nevoie să turnați suplimentar uneori electrolitul, chiar și la bateriile utilizate rar, întrucât acesta are tendința să se evaporeze. Populare sunt și bateriile cu gel și AGM, umplute cu electrolit legat. Acestea sunt rezistente la vibrații și nu necesită mentenanță. Celulele acestora nu sunt predispuse la exfolierea materiei active, dar sunt sensibile la fluctuațiile de curent.
Demaroarele pot fi cu priză directă sau fără reductor. Primele se caracterizează prin simplitate în concepția constructivă, ușurință în mentenanță, acțiune rapidă și preț mic, dar nu sunt corespunzătoare pentru automobilele puternice. Ultimele sunt mai puternice, dar costă mai mult și au un ansamblu suplimentar, care se poate de asemenea defecta.
Automobilele moderne sunt echipate cu un generator de curent alternativ (cunoscut și ca alternator), care poate varia în ceea ce privește puterea și performanța. Vehiculele hibride sunt echipate cu un ansamblu integrat, care combină funcțiile alternatorului și ale demarorului.
Utilizarea și înlocuirea: ce trebuie să cunoașteți
- Curățați regulat bornele bateriei, conectorii și contactele. Acestea se oxidează atunci când sunt expuse la umiditate și murdărie. Acest lucru împiedică trecerea energiei electrice, ceea ce face ca echipamentul să funcționeze neregulat. Funcționarea defectuoasă a instalației electrice este un indiciu al bornelor corodate ale bateriei, cum ar fi luminile slabe, reducerea volumului claxonului sau funcționarea defectuoasă a radioului. De asemenea, este posibilă detectarea unei depuneri albicioase sau verzui pe ele la inspectare.
- Utilizați doar componente care corespund caracteristicilor tehnice ale vehiculului dumneavoastră. Acest lucru este valabil nu numai pentru ansamblurile mari, ci și pentru piesele mici. De exemplu, dacă utilizați siguranța greșită, acesta ar putea să nu protejeze echipamentul corespunzător împotriva supraîncărcării curentului, ceea ce ar duce la arderea acestuia. Componentele din plastic se pot topi dacă tensiunea este prea mare, de exemplu. Becurile se pot arde mai rapid.
- Dacă nu conduceți mult timp vehiculul, în special iarna, scoateți bateria și depozitați-o într-o încăpere caldă. Astfel vei putea preveni descărcarea completă și sulfatarea plăcilor. Această problemă este de obicei însoțită de reducerea capacității bateriei, fapt care cauzează descărcarea mai rapidă a acesteia. În unele cazuri, dispozitivele vor începe să nu funcționeze și nu va fi posibil să porniți motorul.
- Acoperiți ansamblurile importante cu o pungă de plastic atunci când curățați compartimentul motorului. În caz contrar, apa poate pătrunde la contactele electrice și să cauzeze un scurtcircuit. Acest lucru poate duce la topirea izolației, arderea echipamentului și chiar un incendiu. Variațiile bruște ale tensiunii din circuitul electric, precum și funcționarea defectuoasă a echipamentului cum ar fi farurile care luminează slab, pot indica defecțiunea.
topautopiese.ro: doar piese auto de calitate înaltă
Puteți cumpăra instalația electrică auto din magazinul nostru online. Multe componente sunt oferite la prețuri promoționale. Înregistrați-vă pe site-ul nostru web și veți putea adăuga articolele în lista dumneavoastră de dorințe pentru a urmări prețurile și pentru a profita de cele mai bune oferte.