Sistemele de încălzire și ventilare asigură aprovizionarea cu aer curat a habitaclului vehiculului. Eficiența lor are un impact semnificativ asupra gradului de oboseala al șoferului la drum. Prin urmare, corecta funcționare a acestor sisteme este unul dintre factorii ce afectează siguranța la drum.
Trăsăturile distinctive ale diferitor sisteme de încălzire și ventilare
Sistemele de încălzire și ventilare diferă după numărul, diametrul și locația orificiilor de aerisire, pasajelor și orificiilor de admisie. Acestea mai pot fi echipate cu ventilatoare și schimbătoare de căldură cu capacități diferite. Reglarea poziției poate fi în trepte sau continuă.
Un alt factor important îl constituie timpul de încălzire a încălzitorului. Acesta depinde în mare măsură de setările termostatului și de puterea motorului. Unele vehicule au un încălzitor separat pentru schimbătorul de căldură. Gradul de încălzire este deosebit de important pe timp de iarnă: cu cât mai eficient este schimbătorul de căldură, cu atât mai rapid se topește gheața de pe geamuri și cu atât mai repede veți putea porni la drum.
Utilizare și înlocuire: ce trebuie să știți
- Înlocuiți la timp lichidul de răcire. Durata de funcționare a schimbătorului de căldură depinde de stare antigelului. Aerul din habitaclu se încălzește mult mai lent dacă este contaminat. În plus, în zonele contaminate apare adesea coroziunea, care cauzează scurgeri. Lichidul de răcire se acumulează de cele mai multe ori pe covorașul de la picioarele pasagerului din față, fapt ce facilitează identificarea acestei probleme.
- Aerisiți sistemul de răcire de fiecare dată când schimbați antigelul. În caz contrar pot apărea bule de aer, care vor afecta funcționarea schimbătorului de căldură și eficiența acestuia. Înafară de performanța slăbită a schimbătorului de căldură, acestea pot cauza și supraîncălzirea motorului.
- Curățați aripioarele radiatorului și încălzitorului de murdărie, resturi, frunze și alți contaminanți. Pentru aceasta, puteți folosi un detergent blând și apă; nu folosiți apă sub presiune, întrucât riscați să deteriorați aripioarele ansamblurilor. Elementele înfundate perturbă procesele de schimb de căldură și împiedică încălzirea habitaclului. Pentru a afla dacă este timpul să curățați ansamblurile sau nu, trebuie doar să aruncați o privire sub capotă: dacă există murdărie blocată acolo vă veți da imediat seama.
- Înlocuiți filtrul de habitaclu la intervale regulate de timp. Când acesta este înfundat, cantitatea de aer ce pătrunde în habitaclu este redusă. Acest lucru duce la reducerea eficienței ventilatorului. Mirosul neobișnuit din mașină reprezintă semnul că filtrul trebuie înlocuit.
- Curățați regulat orificiile de aer. Blocarea lor restricționează circulația aerului în vehicul. Alte simptome ale problemei le constituie aburirea geamurilor și apariția mirosurilor ciudate.
topautopiese.ro: doar piese auto de înaltă calitate
În magazinul nostru online puteți cumpăra componente pentru sistemele de încălzire și ventilare. Veți găsi o gamă largă de piese de schimb de înaltă calitate de la producători de renume. Datorită motorului de căutare comod, veți găsi cu ușurință cele mai potrivite produse pentru vehiculul dumneavoastră. Vă oferim pentru ele garanție și asigurăm livrarea rapidă a comenzii dumneavoastră.