Conductele și furtunurile sunt elemente ce furnizează și evacuează lichidele de lucru, gazele și aerul, necesare pentru funcționarea corectă a sistemelor vehiculului. Se folosesc aproape în orice sistem: de combustibil, de răcire, de lubrifiere, de frânare, de transmisie etc.
Trăsăturile distinctive ale diferitor tipuri de conducte și furtunuri
Furtunurile de frână se folosesc pentru a transfera lichidul sub presiune. Durata lor medie de funcționare este de 4–5 ani. Cele mai răspândite sunt articolele din cauciuc simplu și ranforsate. Primele au un înveliș din trei straturi, care oferă flexibilitate și rezistență la umezeală. Sunt predispuse la deformare, fapt ce poate încetini funcționarea sistemului. Piesele ranforsate conțin în construcția lor o plasă metalică. Sunt mai fiabile decât cele din cauciuc, nu se deformează și îmbunătățesc performanța de frânare. Dezavantajul îl constituie riscul ridicat de deteriorare a elementelor din apropiere atunci când acestea se freacă de suprafața ranforsată.
Furtunurile de combustibil sunt responsabile de furnizarea combustibilului la camerele de ardere. Sunt confecționate din nitril, pot rezista temperaturilor înalte și sunt ermetice.
Conductele radiatorului au diametru mare și constau din mai multe straturi de cauciuc, silicon sau plastic. Pentru furnizarea și evacuarea lichidului de răcire se folosesc diferite tipuri de componente. Acestea pot fi drepte sau curbate. Durata lor aproximativă de funcționare este de 5–7 ani.
Conductele de aer încărcat sunt folosite la vehiculele echipate cu turbocompresor. Sunt realizate dintr-un amestec de diferite tipuri de cauciuc rezistent la căldură și imun la formarea de mâzgă. Au inserții de țesătură multistrat, care le asigură elasticitatea. Pentru un plus de rezistență, acestea sunt ranforsate cu inele metalice.
Furtunurile de ulei sunt responsabile de alimentarea cu ulei a pieselor între care există fricțiune. Sunt rezistente la mediile agresive, fiind confecționate din cauciuc sau clorură de polivinil. Sunt împărțite în furtunuri neranforsate și furtunuri ranforsate. Ultimele sunt mai fiabile și rezistente la deformare. În plus, componentele diferă în funcție de scop și se împart în: furtunuri de presiune, furtunuri de vid, și furtunuri universale.
Funcționarea și înlocuirea: ce trebuie să știți
- Respectați instrucțiunile de instalare și cuplul de strângere specificat de producător pentru elementele de fixare ale componentei. În caz contrar, crește riscul depresurizării sistemului. Defecțiunile vor fi indicate de către luminile corespunzătoare de pe tabloul de bord.
- Evitați schimbările bruște de temperatură și condusul pe teren accidentat. Ambele duc la uzarea accelerată a acestor piese auto și, în consecință, la defectarea sistemului în întregime.
- Folosiți lichide tehnice de calitate, recomandate de producătorul auto. De exemplu, utilizarea unui antigel necorespunzător poate duce la deformarea și crăparea conductelor radiatorului. În acest caz se vor observa scurgeri de lichid de răcire și supraîncălzirea motorului.
topautopiese.ro: doar piese auto de înaltă calitate
În magazinul nostru online puteți cumpăra conducte și furtunuri la prețuri avantajoase. În catalogul simplu și intuitiv de pe topautopiese.ro veți găsi piesele necesare în doar câteva minute. Asortimentul produselor este actualizat în mod regulat, iar comenzile - procesate în cel mai scurt timp posibil. Deveniți clientul topautopiese.ro pentru a cumpăra ieftin piese fiabile de la producători de încredere.