Aparatele de aer condiționat au rolul de a răci aerul din habitaclul vehiculului. Aceste creează un microclimat confortabil pe vreme caniculară și contribuie la reducerea umidității excesive. Acestea constau din compresor, consensator, evaporator, ventilator, uscător receptor, tubulatură închisă prin care circulă lichidul de răcire și diverși senzori.
Trăsăturile distinctive ale diferitor tipuri de aparate de aer condiționat
Aparatele auto de aer condiționat variază în funcție de performanța și construcția unor componente ale lor. După tipul de control, acestea pot fi manuale sau automate. În cazul primelor, șoferul reglează temperatura din habitaclu cu ajutorul regulatoarelor. În cazul celor din urmă, este suficientă setarea temperaturii necesare, iar sistemul o va menține automat.
Aparatele de aer condiționat manuale se caracterizează prin construcție simplă și preț mic. Sistemele automate, cunoscute și sub numele de control climatic, sunt mai scumpe, dar și mult mai comode în utilizare, oferind o gamă de opțiuni suplimentare. De exemplu, la vehiculele scumpe dotate cu control climatic pe patru zone, este posibilă setarea temperaturii individual, pentru șofer și fiecare dintre pasageri.
Utilizare și înlocuire: ce trebuie să știți
- O dată pe an, preferabil înainte de începerea sezonului cald, verificați nivelul lichidului de răcire din sistemul de aer condiționat și completați-l dacă este nevoie. Din cauza structurii poroase a furtunurilor, cantitatea lichidului de răcire scade continuu. În cazul insuficienței acestuia scade considerabil eficiența sistemului, uzându-se mai rapid. Rețineți că puteți să completați lichidul de răcire numai la centre de deservire speciale, care folosesc echipament profesionist.
- Pe timp de iarnă, porniți din când în când sistemul și lăsați-l să funcționeze cam 15 minute. În acest fel, sistemul sistemul este lubrifiat, compresorul este protejat împotriva coroziunii, iar furtunurile împotriva uscării și crăpării. Defectarea compresorului este de obicei greu de observat. Inițial, aceasta se manifestă prin reducerea performanței aerului condiționat: aerul nu este răcit suficient. Mai târziu, compresorul nu mai funcționează deloc.
- Mențineți compartimentul motor curat. Murdăria care se depune pe suprafețele condensatorului împiedică buna funcționare a acestuia. Compresorul este expus la sarcini înalte. Eficiența de răcire este redusă.
- Examinați regulat cureaua de antrenare și fuliile. Dacă este nevoie, reglați tensiunea curelei. În caz contrar, rulmentul compresorului se poate defecta prematur. Defectarea acestuia este adesea indicată de sunetele neobișnuite ce apar la pornirea motorului.
- Nu uitați să curățați evaporatorul și conductele de aer. Acest lucru vă va permite să eliminați microorganismele periculoase, care se acumulează pe suprafața lor. Pentru aceasta se folosesc spume de curățare speciale, bombe de fum (bombe pentru aer condiționat) și generatoare de abur uscat. Mirosurile neplăcute din habitaclu sunt indicatoare frecvente că trebuie realizată o astfel de procedură.
topautopiese.ro: doar piese auto de înaltă calitate
În magazinul nostru online puteți cumpăra componente pentru aerul condiționat al vehiculului dumneavoastră. Vă oferim garanție la toate componentele, derulăm regulat promoții și ne lărgim gama de produse oferite. Veți găsi întotdeauna un număr mare de articole din care să alegeți.