
Arborii cardanici și diferențialele sunt elemente de transmisie importante. Aceste se folosesc la transmiterea cuplului motor între axe și roțile vehiculului.
Trăsăturile distinctive ale diferitor tipuri de componente
În funcție de metoda de fixare, arborii cardanici pot fi componente dintr-o singură piesă, din două piese sau din trei piese. Primele sunt instalate fără a folosi rulmenți. Cele din al doilea tip folosesc un rulment central, iar cele din al treilea tip - doi rulmenți. Rulmenții pot fi cilindrici, conici sau în formă de ac. Arborii, la rândul lor, pot fi tubulari sau telescopici. Cei din urmă au pe mijloc o articulație de alunecare, care absoarbe sarcinile axiale.
Există diferențiale intre axe și între roți. Primele sunt populare în rândul vehiculelor cu tracțiune integrală și servesc la la distribuirea cuplului motor între axe. Ultimele se folosesc la mașinile cu tracțiune frontală și cele cu tracțiune spate. Acestea distribuie cuplul între roți. Pot avea construcție diferită. În prezent, puteți întâlni:
- Mecanism de blocare forțată. Asemenea componente distribuie cuplul în raport de 50:50. Se blochează manual.
- Torsen. Se caracterizează prin durabilitate și rezistență la uzură. Aceștia permit distribuirea cuplului în diferite raporturi, de exemplu, 80:20. Totuși, acestea nu sunt potrivite pentru vehiculele echipate cu ESP.
- LSD. Diferențiale cu alunecare limitată. Acestea nu necesită implicarea șoferului și permit atingerea unei diferențe mari între vitezele de rotație a celor două roți.
- Cuplaje vâscoase. Blocarea este asigurată datorită proprietăților lichidului de silicon cu care sunt umplute. Axele sunt cumplate și decuplate lin fără a exercita sarcini de impact asupra trenului de rulare.
- Ambreiaje Haldex cu plăci multiple. Acestea răspund rapid și au modele diferite de distribuire a cuplului motor. Sunt destul de compatibile cu sistemele electronice. Totuși, sunt predispuse la supraîncălzire atunci când sunt supuse sarcinilor înalte.
Utilizare și înlocuire: ce trebuie să știți
- Schimbați în mod regulat lichidul din diferențial (axă), transmisie și cutia de transfer. Asigurați-vă că nivelul acestuia este conform cerințelor tehnice ale vehiculului. Un nivel insuficient de ulei cauzează uzarea severă și supraîncălzirea angrenajelor, pinioanelor și canelurilor. Deteriorarea acestor componente poate fi indicată de diferite semne, cum ar fi înrăutățirea controlabilității și bătăi la curbele abrupte. Intervalele de înlocuire a uleiului sunt specifice fiecărui ansamblu și vehicul. Aceste informații pot fi găsite în ghidul de întreținere a vehiculului.
- Lubrifiați regulat articulațiile universale ale arborilor cardanici. Se recomandă să realizați această procedură la fiecare 5 000-6 000 km sau atunci când schimbați uleiul de motor. Acest lucru vă va permite să preveniți lipsa uleiului la rulmenți, să-i protejați împotriva uzurii, coroziunii, supraîncălzirii și distrugerii. Semne defectării articulațiilor universale le reprezintă sunt: un șoc specific cu un sunet metalic care se aude la pornire, vibrația la viteze mari și trosnituri.
- De fiecare dată când realizați lucrări de întreținere a vehiculului, verificați elementele de fixare ale ansamblurilor și strângeți-le dacă este cazul. Acestea se pot slăbi. Problema poate fi însoțită de lovituri puternice din zona dedesubtul mașinii atunci când este cuplată transmisia, precum și de vibrații.
topautopiese.ro: doar piese auto de înaltă calitate
În magazinul nostru online veți găsi întotdeauna să cumpărați arbori cardanici și diferențiali. Unul dintre avantajele noastre îl reprezintă gama de produse atent selectate, care îndeplinește cerințele pasionaților de mașini, care dețin atât mașini din generații anterioare, cât și modele care tocmai ce au ieșit pe piață. Astfel, nu veți întâmpina dificultăți în găsirea pieselor de schimb pentru mașina dumneavoastră. Dacă este nevoie, specialiștii vă vor ajuta în acest sens.